Toen geluk nog gewoon was!

Is liefde nu zoveel anders dan vroeger?

Er werd aan mij gevraagd om weer eens een blog te schrijven. Ik moet zeggen dat is meestal wel een hele uitdaging voor mij. Maar als ik eenmaal bezig ben, dan gaat het soms heel snel en lijken de woorden uit mijn lijf te stromen.

De vraag is dan wel waar moet je over schrijven vandaag de dag. Er zijn zoveel niet leuke dingen in het nieuws momenteel. Corona, dure benzineprijzen, het gaat niet goed met onze aarde, gasprijzen. Het liefste lees ik nu liever geen kranten of nieuwspagina’s meer. Je word er alleen maar depressief van, terwijl er zeker mooie dingen zijn in het leven waar we van kunnen genieten.

Kunnen we gewoon niet even terug naar het verleden? We kennen allemaal wel de film “back to the future”. De film met een tijdmachine waarin de hoofdpersoon zich kon verplaatsen in een andere tijd.

Terug naar verleden, de tijd waarin onze voorouders de bovenstaande onderwerpen niet eens kenden. Natuurlijk maakten zij zich toen ook zorgen, maar meer over de kleine dingen in het leven.

We kunnen zoveel leren van onze voorouders die met de kleinste dingen al heel blij waren. Toen het allemaal nog niet zo moest en het geluk nog zo gewoon was. Eigenlijk was het in die tijd veel makkelijker, ondanks dat onze voorouders hard moest werken en dat er ook armoede was onder de bevolking.

Ook de liefde was en ging toen veel makkelijker. Je vond iemand in een dorpscafé, op een sportclub of je toekomstige partner woonde naast je. Liefde was niet moeilijk en had niet veel eisen. Je werd verliefd, ging trouwen en kreeg kinderen. Iedereen deed dat zo in die tijd. Ik wil niet zeggen dat dit goed is, want je had ook koppels die niet bij elkaar pasten en te lang bij elkaar bleven, omdat scheiden niet mocht in die tijd.

Hoe makkelijk was het dat de liefde toen vanzelf ging. Het enige wat eigenlijk in die liefde een negatieve rol kon spelen, was het geloof of soms de afkomst van je partner.

Hoe ingewikkeld is de liefde geworden vandaag de dag door social media, hoge eisen die singles stellen aan een partner of wat vinden anderen ervan. Wat is de liefde anders dan 100 jaar geleden? Natuurlijk zijn we als mens gegroeid. Kijk maar eens naar de emancipatie wat dat gedaan heeft. Maar de liefde blijft wel hetzelfde, het zoeken naar die ene waarmee jij die mooie klik mee hebt. Die chemie waar iedereen zo blij van word tijdens een date. We moeten alles niet zo moeilijk en ingewikkeld maken. Laat de liefde maar gebeuren. Of misschien moeten we toch echt een keer “back to the past”. We kunnen dan leren van deze periode, hoe onze voorouders het beleefden en deden. Toen ons geluk nog heel gewoon was.