De vakantie relatietest

“Man zet vrouw uit auto na stevige ruzie onderweg naar vakantieadres. De automobilist negeerde de vele telefoontjes van zijn vrouw en reed terug naar zijn woonplaats.  De vrouw zag zich genoodzaakt een hotelkamer te boeken en de volgende dag per hogesnelheidstrein terug te keren naar huis. Wat de reden voor de ruzie was en/of de twee nog samen zijn, is niet bekend”

Als je dit hierboven leest op je tablet of in de krant op je terras in de zon,  moet je er hartelijk om lachen en vraag je je af waarom iemand dit doet.

Waarom doen mensen dit? Vakantie is de grootste test voor onze relatie. Hoeveel echtscheidingen of relatietherapieën er worden aangevraagd na de grote vakantie, dat wil je niet weten. Ook als je voor het eerst op vakantie gaat samen, kan het soms ook knallen. Het maakt dan niet uit of je verliefd ben of dat je elkaar langer kent. Heel de dag bij elkaar op de lip zitten, maakt het niet makkelijk, zeker niet als de ander zich met alles gaat bemoeien. Dit zijn we thuis niet gewend en we maken van tevoren al een prachtige invulling van deze vakantie. Dit kan soms nog best weleens tegenvallen, zeker ook als de accommodatie tegenvalt en het in de reisboeken allemaal veel mooier leek dan in het echt op de bestemming.

Partners zijn zelden ook zo lang en zo veel samen als op vakantie. In een vreemde omgeving nog wel, terwijl het normale patroon abrupt doorbroken wordt. Nu alle routine wegvalt, moeten er voortdurend keuzes worden gemaakt en beslissingen genomen. Gaan we vandaag naar het strand of naar dat marktje? Koken we zelf of gaan we op restaurant, en wordt het Italiaans of Thais? Nemen we het openbaar vervoer of huren we een auto? Zelfs al zou je al zo lang samen zijn, dat je elkaars gedachten kunt lezen, zul je ter plaatse nog dagelijks compromissen moeten sluiten. En ook al is vakantie meestal leuk en fijn, toch kunnen zich ook problemen of vervelende situaties voordoen, bijvoorbeeld als het hotel overboekt blijkt of als je merkt dat je partner zijn creditcard thuis vergeten is. Niet te vergeten ook als er kleine kinderen of pubers in het spel zijn. Er zijn geen vluchtroutes meer van werk, hobby’s en vrienden.’

Waarom gaan we dan als nog op vakantie? Zijn we gewoontedieren of denken we dat alles wel goed gaat komen?

Toch is ruzie maken op vakantie heel normaal. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat vakantie een goede tijd is om problemen in de relatie onder ogen te zien en relationele plooien glad te strijken.

Misschien hebben we wat aan de onderstaande tips:

  • Ga niet met het idee op vakantie dat alles geweldig gaat worden. En dat je móét genieten. Vertraging van een vlucht, huilende of zieke kinderen, verdwalen of verkeerd voedsel eten, het kan allemaal gebeuren op vakantie.
  • Probeer de humor en de voordelen van onverwachte situaties in te zien. Door te verdwalen tijdens het wandelen, zie je misschien weer plekken die je anders nooit had gezien.
  • Probeer geen ruzie te maken als een van jullie alcohol op heeft of als jullie erg moe zijn. Slaap er eerst een nachtje over en bespreek ergernissen als iedereen weer fit en uitgerust is.
  • Gun elkaar wat en geef elkaar de ruimte. Probeer ook een moment voor jezelf te plannen iedere dag. Ga sporten of maak een wandeling langs de zee.

Af en toe een ruzie of ongemakkelijkheden horen bij een vakantie, zolang je diegene, maar niet uit de auto zet of laat staan langs de snelweg bij een benzinestation in de hitte, zal het allemaal zeker wel goed komen.

Fijne paas vakantie 😉