Daten na twee jaar onzekerheid

Spannend! “Wat is spannend?’’, vraag ik aan mijn vriendin. “Nou, het weer op stap gaan en op zoek gaan naar een leuke man. Nog erger, het weer gaan daten”, zegt mijn vriendin. Ja daar sta je niet zo bij stil, maar na twee jaar Corona, weten singles ineens niet meer hoe ze moeten daten, hoe ze contact moeten maken en hoe ze moeten flirten. We zijn het bijna verleerd, doordat we een stuk minder sociaal zijn geweest en we ook niet veel mensen hebben leren kennen, omdat alle horeca en cafés dicht waren voor een langere tijd.  

Singles nemen het daten ook veel serieuzer momenteel. Ze willen niet meer zomaar op een korte date. Corona heeft het daten veranderd. Het virus heeft iedereen gedwongen om meer prioriteiten te stellen. Singles zijn nu gewend om eerst te videobellen en daarna te beslissen om met hem of haar op date te gaan. Ze willen langer appen alvorens een date te plannen. Singles zoeken ook veel meer uit met wie ze willen daten. Ze gaan ook niet meer, zoals voor de crisis, met iedereen een drankje doen. Daten om het daten is niet meer een ding. Ze zijn een stuk voorzichtiger geworden met wie ze op date gaan. Dit zal ook komen doordat er nog steeds redelijk veel besmettingen zijn en de wereld onzekerder is geworden. Commitment is veel belangrijker geworden dan voorheen. Singles zoeken weer een diepe connectie met iemand.

Het daten is meer een ding geworden. Zeker omdat in Corona tijd sprake was van eenzaamheid onder de singles. Daarom willen veel singles nu weer een relatie. Nu de wereld weer opengaat, net zoals de cafés en restaurants en we weer festivals kunnen bezoeken, kan het daten weer beginnen. Is het zo makkelijk om iemand te vinden en hoe reageren we op iemand? Gaan alle singles tegelijk op alle datingapps of gaan we massaal het café in? Wat voor invloed heeft zo’n crisis precies op het daten gehad? We zullen in de komende maanden gaan zien of het leven toch weer normaler wordt of dat singles misschien wel geholpen moeten worden hierin. Gaan we verder met het leven waar we gestopt waren voor de crisis? Ik vraag het mij af, omdat het virus er behoorlijk ingehakt heeft en dan niet alleen in de liefde. Er zijn natuurlijk altijd nog relatiebureaus die daarbij kunnen helpen en niet alleen met het zoeken naar de liefde, maar ook ondersteuning kunnen bieden met en tijdens het daten. Laten we kijken wat de zoektocht naar die liefde brengt in de wereld die aan het veranderen is.